De officiële biografie van Arjan Breukhoven

Studies

Arjan Breukhoven werd op 18 mei 1962 geboren. Aanvankelijk studeerde hij orgel bij Jan Brandwijk en later orgel en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar o.a. Wim van Beek en Bert Matter zijn leraren waren. Aan het conservatorium studeerde Arjan Breukhoven piano bij Albert Brussee. Tevens studeerde hij zang, improvisatie en koordirectie. In deze conservatorium-tijd kreeg hij ook les van de beroemde Franse organist en pedagoog Gaston Litaize. Daarnaast heeft hij nog koor- en orkestdirectie aan de prof. Kurt Thomasstichting gestudeerd.

Staat van dienst

Arjan verleent jaarlijks zijn medewerking aan zo'n 500 concerten en diensten als pianist of organist, solistisch of als begeleider van solisten en koren. Daarnaast dirigeert Arjan in eigen land en in vele andere landen binnen Europa, USA, Rusland en Australië. Hij werkt als pianist regelmatig samen met nationale en internationale artiesten. Als pianist en als organist heeft hij een eigen, zeer veelzijdige stijl van improviseren ontwikkeld zowel in de klassieke als in de lichte trend. Het grootste orgel waarop Arjan Breukhoven concerteerde was het 127 stemmen tellende orgel van de St. Patrick's Basilica in de Australische havenplaats Fremantle. Zo bespeelde Arjan wellicht als eerste Nederlandse organist het hoofdorgel van de Vaticaanse Sint Pieter, in de beroemdste kerk ter wereld. Bovendien is Arjan Breukhoven dirigent van een drietal zeer grote koorverenigingen in Nederland en is hij dirigent van het 'Australian Christian Men's Choir' in de Australische stad Perth.

In de corona tijd speelde Arjan een uniek aantal van 100 online orgelconcerten tussen maart en augustus 2020 en presenteerde hij het YouTube programma 'De Noot Uitgang'. Na 32 afleveringen produceerde bij programma’s als 'Ojajoh?' en de 'Sing Along Song'. Arjan verleent jaarlijks  zijn medewerking aan zo’n 400 concerten en diensten. Regelmatig werkte Arjan mee aan opnames voor radio- en televisieprogramma's van de E.O. Ook  bij andere omroepen in binnen- en buitenland was hij te zien.

Daarnaast heeft Arjan Breukhoven aan talloze DVD- en Cd-producties meegewerkt, waaronder een zeer gewaardeerde serie orgelimprovisatie Cd’s en een serie met Cd’s, met o.a. opnames uit het Duitse Wiesbaden, Keulen en Heidelberg en het Finse Turku, waarop Breukhoven het orgel op een geheel eigen en zeer bijzondere wijze laat horen. Tevens maakte Arjan een aantal pianosolo-cd’s. De CD 'Bach & Friends' oogst veel lof in de landelijke pers. In de coronaperiode is de CD 'Soundtracks' gepresenteerd, een cd vol met beroemde film melodieën, en de CD 'Share'. Als componist is hij bekend door zijn vele composities voor koor, orgel en andere instrumenten. Arjan Breukhoven oprichter en eigenaar van 'Vivre Uitvaartmuziek', waarmee hij live muziek bij uitvaarten organiseert en hij is als organist verbonden aan de Hervormde Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs.

 

Onderscheidingen

Op 14 juni 2014 werd hem, ter gelegenheid van zijn grote verdienste voor de Franse orgelmuziek die hij wereldwijd uitvoert, door de Société Académique d'encouragement et d'éducation 'Arts, Sciences et Lettres' te Parijs zeer eervol de 'Médaille d' Argent' (de zilveren medaille) uitgereikt. In 2007 kreeg Arjan het Draaginsigne in Zilver uitgereikt wegens zijn verdienste voor de Protestantse Kerk in Nederland. In 2020 is Arjan zeer eervol benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.